Æbler - og æbleævlerier
Ordet æble kommer af et fællesgermansk låneord med uvis oprindelse og betegner ifølge ODS ’frugten af æbletræet, der er rund ell. rundagtig og i moden tilstand rød ell. gul.’ Det kan også anvendes om andre frugter, der minder om æblet i form, f.eks. paradisæble, og om andet, der i form minder om et æble, f.eks. øjeæble og rigsæble.
Også på andre sprog bruges æble i sammensætninger om andre frugter, der minder om æblet, f.eks. kommer appelsin af det hollandske eller plattyske appelsine, der betyder ’kinesisk æble’. Det engelske pineapple (ananas) betyder egl. ’fyrreæble’, velsagtens fordi den i form kan minde om en fyrrekogle. På fransk hedder kartoffel pomme de terre, direkte oversat ’jordæble’ – en betegnelse, der i dialekter også tidligere har været anvendt på dansk. På Færøerne er æbletræet en så eksotisk plante, at det færøske ord epli simpelt hen betyder ’kartoffel’, hvorimod æble på færøsk hedder súrepli, egl. ’sur kartoffel’.
Ævl har derimod intet med æble at gøre, skønt æble i folkelig tale ofte udtales ’ævle’. Det menes derimod at komme af ordet vrævl, en variant af ’vrøvl’.
(Sprogklummen, Kulturministeriet 15/3-10)
I plantagen har vi et bredt sortiment af æbler, både gamle og nye sorter.
Rød aroma
Frisk og lidt syrligtsødt æble som modnes i sensommeren. Det er fremkommet ved forædling af Ingrid Marie og Filippa.
Guldborg
Ældre sort, der har navn efter byen guldborg på Lolland. Syrligt, gult æble med røde aftegn som modner sidst i august.
Cox Holstein
Sødligt æble med meget fin smag. Kommer oprindelig fra Schleswig-Holstein, deraf navnet. Plukkeklar sidst i oktober. Godt både som spiseæble og til most.
Bodil Neergaard
Fint, saftigt spiseæble som dog også kan bruges i mad og most. Æblet er opkaldt efter fruen på godset Fuglsang på Lolland. Plukkes i oktober og har holdbarhed helt til april året efter.
Collina
Srødt og saftigt æble, grøn med rød kind. Modner i august, og er derfor et af de tidligere æbler i sæsonen.
Ildrød Pigeon
Mindre, rødt spiseæble. Plukkes i oktober men er bedst spisemæssig i løbet af vinteren - derfor er det også kendt som juleæble.
Rød Ingrid Marie
Fast og sprødt æble med en lidt flad form. Fortrinligt spiseæble - måske det bedste æble overhovedet. Det modner i oktober.
Gråsten
Gråstenæblet er en gammel sort, som stammer fra 1700-tallets Gråsten Slot. Æblet bliver betragtet som et af de ypperste.
Rød Belle de Boskop
Meget smagfuld, syrligt æble. Det modner sidst i oktober og er særligt godt til madlavning.
Topaz
Et middelstort æble med en lidt flad facon. Æblet er grønt med røde striber, fast i kødetmed en frisk, syrlig smag. Sorten modner i midten af oktober, og kan opbevares frem til jul.
Angold
Sprødt æble med en mild smag. Det er let aflang i form, grøn med rød kind og modner i oktober.
Discovery
Fast, aromatisk og fortrinligt spiseæble. Det modner tidligt, men egner sig ikke til opbevaring i længere tid.