Opskrifter

Opskrifter

 

Smoothie som dessert (1 pers.)

 

Ingredienser:

2 dl frosne hindbær eller brombær

1 dl vanilieis

½ dl fløde

1 tsk vaniliesukker

Fremgangsmåde:

Blend det hele, hæld på høje glas,server og nyd smoothien med det samme

 

Ribs - tomat salat med frisk basilikum

Ca. 4 portioner

 

Ingredienser

200 g ribs

4 tomater

20 friske basilikumblade

Olie

Balsamicoeddike

Salt

Peber

 

1. Skyld ribsene og fjern ribber

 

2. Hak tomaterne fint og bland dem med ribsene

 

3. Pisk olie, balsamicoeddike og hakket basilikumblade, salt og peber. Hæld det over ribs – tomatblandingen umiddelbart inden servering.

Jordbær i lage (2 pers.)

Ingredienser:

1 bakke jordbær (500 g)

3 spsk rørsukker

1 spsk hvis rom eller portvin

50 g friskrevet ingefær

1/4 l piskefløde

Mørk hakket chokolade

Frisk citronmelisse

Fremgangsmåde:

Jordbærrene lægges i en skål med sukker og rom / portvin og ingefær (må ikke sejle). Skal stå koldt i 3-4 timer til de bliver sirupsagtige.

 

Fløden piskes til skum. Drys hakket chokolade over og pynt med citronmelisse.

Krægetærte

Ingredienser:

Mørdej

225 gram hvedemel

125 gram smør

50 gram sukker

6 spsk. kold mælk

Alternativt kan man bruge færdigkøbt blanding til tærtedej

Fyld

1 kg kræger som er udstenede og halverede

2 æg

150 gram rørsukker

50 gram smeltet økologisk smør

100 gram groft blendede mandler (ikke smuttede)

2 spsk. cognac

Tilbehør

Kold flødeskum eller creme fraiche

"Låg" af gelé

Gelé kan fremstilles af saft fra krægerne tilsat sukker efter behov og stivnet med husblas efter vejledning på pakken

Fremgangsmåde:

Mørdej

Sigt melet ned i en skål. Skær smørret i små tern og kom det ned til melet. Gnid forsigtigt smør og mel sammen til det samler sig som smuldrede stykker. Hæld sukkeret ved. Bland mælken i og saml hurtigt dejen til en lille kugle. Hvis den føles klistret, så drys mel over og pak den ind i husholdningsfilm. Stilles i køleskabet i mindst ½ time. Forvarm ovnen til 200 grader. Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og kom den op i en smurt tærteform ( 25 cm i dia). Skær det overflødige dej fra efter at have presset den op af kanterne. Prik med en gaffel over hele bunden og bag den i ca. 10 minutter. (Forbagning kan undlades).

Fyld

Æg, 100 g sukker, smeltet smør, blendede mandler og cognac røres godt sammen i en skål. Fordel fyldet på den forbagte/ikke forbagte mørdejsbund, og krægerne fordeles jævnt og tæt oven på fyldet med skæresiden opad. Resten af sukkeret fordeles over krægerne.

Tærten sættes midt i ovnen og bages i ca. 35 minutter eller til den er gylden. Især hvis krægerne har været frosset, vil der være løbet meget saft af dem. Saften kan evt. bruges til et ”låg” af gelé, som dog først kan lægges hen over, når tærten et kold. Hvis ikke der bruges gelé, bør tærten serveres lun.

Stikkelsbærkompot (særlig godt til pandekager)

500 g grønne stikkelsbær

1,5 dl vand

200-250 g sukker

1 – 2 kanelstænger

Nip stikkelsbærrene, og skyl dem. Bring vand i kog med sukker og kanelstang og kog, til sukkeret er helt opløst. Tilsæt bærrene og lad den simre ved svag varme, til de er møre, cirka fem minutter – bærrene må helst ikke revne. Køl kompotten ned før servering.

 

Stikkelsbærgrød med fløde

1 kg stikkelsbær

400 g rørsukker

1-2 vanillestang

3-4 dl vand

1 spsk. kartoffelmel

piskefløde 38 %

Skyl bærrene og nip eller skær blomsten væk. Kom en gryde med vand i kog og kom bær i gryden. Lad dem koge op og derefter trække 10 min. Smag til med sukker og vanille og kog op en gang til. Jævn med kartoffelmel.

Afkøl og server med piskefløde.

Varm frugt- og bærsalat

200 g champignoner i kvarte

1½ spsk honning

1 pillet appelsin (ca. 200 g)

500 g stikkelsbær

½ tsk groft salt

Friskkværnet peber

Kom champignonerne i en varm, tør pande og rist dem i ca. 5 min., til de er næsten tørre. Tilsæt honning, og lad den smelte. Vend appelsinstykker og stikkelsbær i. Smag til med salt og peber.

Smager godt til stegt kylling, skysauce og nye kartofler

Aronia - æble marmelade

500 g. Aronia

12-14 sommeræbler

700 g. sukker

½ dl vand

Skræl æblerne, og skær dem i tern. Kog æbler, aronia, sukker og vand op. Lad det simre i et par min. Blend eller mos frugten, og lad det koge op igen.

Marmeladen skummes, og hældes på rene skoldede glas ( 2 alm.), og luk til.

 

Assers Mølle, Klostergårdsvej 64, 4320 Lejre, tlf. 22 53 81 10, tlf. 22 53 81 11 Økologisk Autorisationsnr.: 1084508, CVR.NR 30742435

Åbent for selvpluk søndage 10 - 12 - ellers ring på 2253 8110 og aftal en tid.

 

ASSERS MØLLE

Klostergårdsvej 64, 4320 Lejre. Mobil: 22 53 81 10 Mobil: 22 53 81 11, assersmolle@plukfrugtselv.dk, CVR.NR 30742435

 

Copyright © All Rights Reserved